2392 061516 | 6974 739728 bampalas.petros@gmail.com Μιαούλη 59, Πλαγιάρι, Τ.Κ 575 00

Παιδοδοντία

Η Παιδοδοντιατρική ή Παιδοδοντία είναι τομέας της Οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με την εφαρμογή μίας σειράς προληπτικών ενεργειών όπως οδηγίες στοματικής υγιεινής, απομάκρυνση οδοντικής πλάκας, φθορίωση, προληπτικές εμφράξεις οπών/σχισμών και επανορθωτικές εμφράξεις, εξαγωγή νεογιλών.

Tooth Fairy - Lighten

Απομάκρυνση Οδοντικής Πλάκας

Η οδοντική πλάκα είναι ένα σχεδόν αόρατο στρώμα μικροβίων που αναπτύσσεται πάνω στα δόντια και τα ούλα και ιδιαίτερα στα σημεία ανάμεσα στα δόντια, αλλά και κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Είναι μια μαλακή, σχεδόν άχρωμη ή υποκίτρινη μάζα μικροβίων που αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα του στόματος, που όμως αν αφεθούν χωρίς απομάκρυνση (βούρτσισμα- οδοντικό νήμα), προκαλούν διάφορες νόσους και φλεγμονές όπως τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Φθορίωση

Φθορίωση είναι η εφαρμογή φθορίου σε μορφή γέλης (gel) ή βερνικιού στο ιατρείο, στις ευάλωτες επιφάνειες των δοντιών από την τερηδόνα. Αυτές είναι οι οπές και σχισμές των δοντιών (η άνω επιφάνεια του δοντιού) και οι όμορες επιφάνειες (ανάμεσα στα δόντια). Το φθόριο είναι ενα φυσικό ιχνοστοιχείο και αποτελεί το κύριο συστατικό της οδοντόκρεμας και αποτελεί το ισχυρότερο όπλο κατά της τερηδόνας, καθώς ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών και την κάνει πιο ανθεκτική στα οξέα των μικροβίων της τερηδόνας. Επιπρόσθετα έχει και ήπιες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Προληπτική Κάλυψη Οπών & Σχισμών

Έχει αποδειχτεί πως τα δόντια τερηδονίζονται πιο εύκολα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων μετά την εμφάνιση των δοντιών στο στόμα. Προκειμένου να προστατέψουμε τα δόντια των παιδιών από τα βακτήρια της τερηδόνας εφαρμόζουμε την μέθοδο έμφραξεων οπών και σχισμών στην επιφάνεια των δοντιών με sealants(σφραγίσματα). Τα sealants αποτελούν μια ανώδυνη απλή και ασφαλή μέθοδο πρόληψης κατά της τερηδόνας. Αποτελείται από λευκές η άχρωμες, ρητινώδεις, υψηλής ρευστότητας επιστρώσεις υλικού, που τοποθετούνται στις οπές και στις σχισμές των μασητικών επιφανειών των οπίσθιων δοντιών και έτσι τα προφυλάσσουν από τον κίνδυνο του τερηδονισμού.

Έμφραξη Νεογιλού & Πολφοτομή

Όταν κάποιο δόντι έχει τερηδόνα η θεραπεία που επιλέγουμε συνήθως είναι η τοποθέτηση κάποιου εμφρακτικού υλικού στη κοιλότητα που δημιουργείται. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται έμφραξη ή σφράγισμα και περιλαμβάνει την πλήρη απομάκρυνση της τερηδόνας από το δόντι και την τοποθέτηση κάποιου βιοσυμβατού οδοντιατρικού υλικού (αμάγαλμα ή ρητίνη).
Πολλές φορές όμως, ένα νεογιλό δόντι και συγκεκριμένα γομφίος (τραπεζίτης) έχει τερηδονιστεί τόσο πολύ που η βλάβη φτάνει μέχρι το νεύρο του κι επομένως ένα απλό σφράγισμα δεν αρκεί. Τότε διενεργείται πολφοτομή. Η πολφοτομή είναι μια απλή μορφή ενδοδοντικής θεραπείας που γίνεται στην περίπτωση που η τερηδόνα έχει προχωρήσει τόσο ώστε να προσβάλλει τον πολφό (νεύρο) του δοντιού.

Εξαγωγή Νεογιλού

Τα νεογιλά δόντια με το πέρασμα των χρόνων αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή τη διαδικασία είναι η απορρόφηση της ρίζας του εκάστοτε νεογιλού δοντιού. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες η ρίζα των νεογιλών δοντιών δεν απορροφάται με αποτέλεσμα τα νεογιλά δόντια να παραμένουν στη θέση τους, ενώ συγχρόνως τα μόνιμα δόντια κάνουν την εμφάνιση τους στο στόμα του μικρού παιδιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η εξαγωγή του νεογιλού δοντιού, ώστε το μόνιμο δόντι να πάρει την τελική του θέση στο στόμα.