2392 061516 | 6974 739728 bampalas.petros@gmail.com Μιαούλη 59, Πλαγιάρι, Τ.Κ 575 00

Ενδοδοντία

Η Ενδοδοντική θεραπεία, γνωστή και ως Απονεύρωση του δοντιού είναι η επέμβαση του οδοντίατρου στο εσωτερικό του δοντιού (στον πολφό και την οδοντίνη), με στόχο την αφαίρεση του αλλοιωμένου ή νεκρού ιστού και την έμφραξη του ριζικού σωλήνα ώστε να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των υγιών ιστών του δοντιού.

Πολφός είναι ο μαλακός ιστός που βρίσκεται στο κέντρο του δοντιού και περιέχει νευρικές ίνες, συνδετικό ιστό και αιμοφόρα αγγεία.

Περιπτώσεις όπου ο πολφός έχει είτε νεκρωθεί είτε μολυνθεί και ένα δόντι χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία:

  1. Η τερηδόνα έχει προχωρήσει τόσο πολύ που κατά την απομάκρυνσή της γίνεται αναπόφευκτα η αποκάλυψη του πολφού ή το χαμηλότερο στρώμα της εντοπίζεται πολύ κοντά στο πολφό με αποτέλεσμα οι τοξίνες των μικροβίων να έχουν μολύνει τον πολφό και να του έχουν δημιουργήσει φλεγμονή.
  2. Ένα δόντι έχει σπάσει και το σπάσιμο εντοπίζεται πολύ κοντά στο πολφό ή κατά το σπάσιμο έχει αποκαλυφθεί ο πολφός.
  3. Ένα δόντι έχει τραυματιστεί με αποτέλεσμα να νεκρωθεί ο πολφός. Ένα δόντι μπορεί να «νεκρωθεί» από καθημερινά μικρά χτυπήματα (π.χ. χτύπημα με πιρούνι), από ισχυρή σύγκρουση (π.χ. πτώση από ποδήλατο), από καθημερινό σφίξιμο των δοντιών.
  4. Όταν ένα δόντι παρουσιάσει απόστημα, έντονο πρήξιμο και πόνο. Ένα δόντι μπορεί να πρηστεί γιατί είναι πολύ χαλασμένο, γιατί είναι νεκρωμένο ή γιατί χρειάζεται επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας.
Ενδοδοντία